jump to navigation

Memahami kezaliman ISA (1) September 28, 2006

Posted by ummahonline in ISA, Kolum.
trackback

Oleh: Saari SungibKolum ini memuatkan himpunan tulisan yang mengungkapkan kezaliman Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Sebagai bekas tahanan ISA, kolumnis tentunya memahami hakikat sebenar di sebalik kelangsungan akta tersebut. Begitupun, para pembaca masih dialu-alukan mengirim ulasan terhadap tulisan ini menerusi abuurwah@gmail.com.

APA ITU ISA?

Satu daripada Undang-undang Penahanan Tanpa Bicara

ISA, Internal Security Act atau Akta Keselamatan Dalam Negeri adalah satu daripada tiga undang-undang utama di negara ini yang membolehkan penahanan tanpa bicara. Memandangkan kuasa penangkapan dan penahanan yang begitu luas dan sewenang-wenangnya itu, di antara tiga undang-undang ini, ISA adalah undang-undang yang paling digeruni dan dibenci di negara ini.

Bagi mereka yang pernah menjadi mangsa ISA, mereka menegaskan bahawa ISA adalah instrumen yang digunakan oleh pemerintah untuk menakut-nakutkan aktivis-aktivis sosial, pengkritik kerajaan dan ahli-ahli politik pembangkang.

ISA juga dilihat sebagai instrumen dan perkakas yang digunakan oleh pihak yang berkuasa untuk menindas dan menyeksa mereka yang menentang dasar-dasar kerajaan. Kepada pihak yang menguatkuasakan ISA, khususnya polis Cawangan Khas, atau Special Branch (SB), mereka dengan penuh angkuh mengatakan bahawa kalau tiada ISA sudah lama negara ini hancur!

Bagi mereka, ISA benar-benar digunakan untuk menjaga keselamatan negara!! Bahkan, menurut mereka ISA adalah satu undang-undang yang amat istimewa. Ini kerana ISA boleh digunakan sebaik sahaja seseorang itu baru sahaja berniat untuk melakukan perkara yang akan memudaratkan keselamatan negara.

Kata mereka, ISA dapat mengelakkan negara daripada menanggung ancaman keselamatan daripada sesiapa sahaja yang berniat mahu merosakkan negara. Bahkan pihak SB menegaskan bahawa gabungan pakatan ASEAN dan ISA adalah sistem dan undang-undang yang menjamin keselamatan negara. Di mana pakatan ASEAN menghalang kemasukan musuh dari luar dan ISA pula mengusir anasir-anasir luar yang sudah berada dalam negara untuk keluar meninggalkan negara ini.

ISA adalah Instrumen Politik

Semasa menjawat jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Rais Yatim mempertahankan dan menegaskan bahawa ISA telah menyelamatkan negara daripada banyak malapetaka. Menurutnya kebijaksanaan kerajaan melaksanakan ISA telah terbukti dari dulu hingga kini.

Semasa menjadi Setiausaha Politik Dr Mahathir, Datuk Dusuki Ahmad dalam sebuah rencana politik pula menyatakan:

“Orang bertanya: Apakah rahsia Malaysia sehingga kini berjaya mencapai tahap negara membangun yang paling maju. Rakyatnya gembira dan riang, negara aman makmur. Tidak ada perbalahan besar berlaku di kalangan penduduk yang berbilang kaum, budaya dan agama. Semua rakyat sayangkan negara ini. Mereka mahu hidup di bumi ini dan kalau boleh, mati pun mahu di sini.

Tidak kedengaran rakyat Malaysia berhijrah ke Indonesia, Filipina, Thailand, Bangladesh, India atau China kerana mencari sesuap nasi.

Sebaliknya, rakyat negara-negara itu pula berebut-rebut mahu berhijrah ke Malaysia. Sehingga hari ini, lebih dua juta rakyat Indonesia berada di Malaysia.

Malaysia negara kecil saja. Bumi dan udaranya sama dengan Indonesia, Thailand dan Filipina. Fizikal orangnya pun serupa. Bahkan dari segi hasil bumi, negara-negara tersebut lebih kaya dari Malaysia. tetapi apa rahsianya Malaysia menjadi destinasi pilihan rakyat asing mencari rezeki?

Jawabnya pendek saja, iaitu kami di Malaysia mempunyai ISA. Akta inilah yang menyelamatkan negara daripada tersungkur ke lembah pergolakan yang ditimbulkan oleh anasir-anasir yang ingin mencetuskan huru-hara di kalangan rakyat.”

Berdolak-dalik tentang ISA

Apa itu ISA seolah-olah terletak jawapannya di sebelah pihak mana anda berada! Semasa Datuk Seri Dr. Rais Yatim berada dalam pembangkang dan menjadi salah seorang pemimpin terulung Parti Melayu Semangat 46, beliau dengan lantang menegaskan:

“The ISA does not speak well for the future of the rule of law in Malaysia. In fact it is the main adversary of the rule of law. The abolition of the ISA is imperative.”

Dengan menggunakan perkataan ‘imperative’ di atas bermaksud, Datuk Seri Dr. Rais Yatim menegaskan bahawa pemansuhan ISA adalah perkara wajib yang mendesak dan mesti dilakukan segera!.

Namun setelah berada dalam kerajaan dan secara de facto menjadi menteri undang-undang, sebagaimana yang dilaporkan dalam New Straits Times, 20 November 2002. telah menegaskan: “ISA has saved nation from many disasters”

Setelah Mahkamah Persekutuan pada 6 September 2002 memutuskan penahanan aktivis Reformasi pada 10 April 2001 sebagai bermotif politik, tidak sah dan mala fide, maka Dr. Rais mengeluarkan kenyataan bahawa peruntukan-peruntukan dalam ISA akan dipinda bagi memberikan kuasa penuh dan mutlak (absolute power) kepada kerajaan dalam hal-hal yang berkaitan dengan keselamatan negara.

Tuduhan Palsu demi Menghalalkan Tindakan Rakus

ISA dilihat sebagai satu instrumen yang pasti akan digunakan oleh pemerintah demi mempertahankan kuasanya. Tun Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri pernah menegaskan sekiranya parti pembangkang berkuasa mereka juga pasti akan menggunakan ISA.

Terdapat beberapa tahanan ISA juga turut diberitahu oleh pegawai-pegawai penyiasat mereka bahawa sekiranya pembangkang memerintah, pasti ISA akan terus digunakan dan tugas mereka tetap kepada siapa yang memerintah pada masa itu.

Namun tanggapan-tanggapan seumpama ini adalah rekaan mereka yang sedang menggunakan ISA semata-mata demi melindungi ketidaktelusan amalan mereka dan hanya kerana mahu melindungi kuasa mereka.

Saya percaya bahawa pejuang-pejuang tulen keadilan dan kebenaran, sama ada mereka tidak punyai kuasa untuk memerintah dan mentadbir negara mahupun selepas mereka diamanahkan dengan kuasa untuk memerintah dan mentadbir urusan rakyat, mereka tetap menegaskan bahawa ISA adalah satu undang-undang yang zalim dan kejam.

ISA Mencabul Hak Asasi Manusia

Menteri Besar Kelantan, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan bahawa apa sahaja pindaan dan perubahan yang dilakukan terhadap ISA, selagi ISA kekal sebagai ISA, ianya adalah menyalahi dan mencabuli hak asasi manusia.

Mursyidul Am PAS itu dalam ucapannya di Kota Bharu menjelaskan bahawa kerana ISAlah beliau menceburkan diri dalam politik. Ini kerana pada masa itu ramai para ulamak ditahan di bawah ISA. Dengan keinsafan untuk terus menentang kezaliman beliau bergiat aktif dalam PAS. Hingga kini terbukti PAS amat komited untuk menerajui segala usaha ke arah pemansuhan ISA.

Kepada pendukung dan pejuang-pejuang kebenaran dan keadilan apabila ditanya apa itu ISA? Mereka akan menjawab ISA adalah undang-undang zalim yang bertentangan dengan prinsip-prinsip agama dan mencabul hak-hak asasi manusia!

Advertisements

Komen-komen»

1. webmin - Mac 6, 2008

Korang nak jadi Indon ker ataupun Thailand?.. Dah meletup, pelancong dan hilang confidence, takder investor baru nak cari salah siapa. Kenapa takut kena tangkap kalau tahu mencuri tuh tak salah?, agak-agaklah kalau nak mansuhkah ISA. ISA tuh sangat penting, contohnya HINDRAF yang nak membunuh dan menghancurkan membuat huru-hara. Cuba takder ISA, orang-2 ini akan terus meracuni pikiran sehingga merosakkan aman-damai negara ini. Memang takder satu undang-2 pun yang kita puas hati. Ader aje yang tak kena. So saya sokong sepenuhnya pada ISA.. Hidup ISA.

2. Akta Keselamatan Dalam Negeri « Berjalan - Jun 26, 2008

[…] Kezaliman ISA , tulisan kajian Abu Urwah atau Saari Sungib –  1, 2, 3, 4, 5, […]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: