jump to navigation

Memahami Kezaliman ISA (11) Januari 24, 2007

Posted by ummahonline in ISA.
trackback

Oleh: Saari SungibKolum ini memuatkan himpunan tulisan yang mengungkapkan kezaliman Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Sebagai bekas tahanan ISA, kolumnis tentunya memahami hakikat sebenar di sebalik kelangsungan akta tersebut. Begitupun, para pembaca masih dialu-alukan mengirim ulasan terhadap tulisan ini menerusi abuurwah@gmail.com.

TAKUT KERANA TERUS DITAKUT-TAKUTKAN OLEH SB

Kepada aktivis rakyat, ISA bererti kehidupan yang tidak selesa kerana sering dan berterusan menghadapi ‘harassment’ atau ditakut-takutkan oleh SB. Kepada aktivis rakyat, mereka sedar bahawa SB tidak ada kerja lain selain daripada memantau dan mengekori aktiviti-aktiviti berorientasi politik yang dijalankan oleh aktivis rakyat.

Tugas SB adalah untuk memaju dan memenangkan aktiviti-aktiviti politik parti yang memerintah, iaitu UMNO dan BN, dan dalam masa yang sama menyekat dan menewaskan aktiviti-aktiviti politik parti-parti, NGO-NGO dan individu-individu yang membangkang parti yang memerintah.

Bagi mereka yang sedang ditahan ISA dan berada di Kem Kamunting, setiap enam bulan pegawai-pegawai SB akan datang untuk mengutarakan beberapa persoalan.

Tujuannya adalah untuk memberi tekanan kepada para tahanan bahawa jika memberi ucapan yang positif dan menunjukkan tanda-tanda telah ‘pulih’ dan ‘insaf’, maka besar kemungkinan mereka akan dibebaskan cepat.

Pendekatan ini sebenarnya satu ‘harassment’ yang ‘halus’ dilakukan oleh SB terhadap tahanan ISA. Tidak sedikit tahanan ISA yang sedang menjalani ‘pemulihan’ di Kem Kamunting termakan dengan ‘harassment’ licik pegawai-pegawai SB ini.

Kepada para tahanan yang sedang berada di Kem Kamunting yang ‘termakan’ dengan ‘harassment’ licik SB ini mengambil pendirian untuk duduk diam dan tidak melawan.

Mereka tidak mahu mengambil peguam untuk membuat permohonan habeas corpus di mahkamah. Mereka turut meminta isteri dan kaum keluarga mereka untuk duduk diam dan tunggu sahaja masa dan ketikanya mereka akan dibebaskan.

Para isteri yang berada di luar juga, jika menunjukkan tanda-tanda ingin melawan, maka para isteri ini sendiri akan menghadapi ‘harassment’ daripada SB. Ke mana sahaja isteri yang aktif pergi mereka akan diekori, diambil foto dan disusah-susahkan pergerakan mereka.

Tahanan ISA yang digantung penahanannya di Kem Kamunting dan dikenakan sekatan kawasan turut menghadapi ‘harassment’ daripada pihak polis dan SB semasa mereka melaporkan diri setiap minggu di balai polis. Bagi mereka yang berpotensi atau ‘memiliki kualiti’ untuk ditahan di bawah ISA, hidup mereka tidak tenteram.

Seringkali mereka terpaksa berhati-hati ketika hendak ke mana-mana kerana pasti akan diekori. Sering terdapat kereta ‘proton Wira putih’, parking dekat kawasan rumah atau di tempat mereka menghadiri mesyuarat. Tidak kurang pula yang perlu lebih berhati-hati apabila bercakap melalui telefon kerana percaya bahawa telefon mereka kena ‘tapped’.

Tidak sedikit pula di kalangan aktivis yang bertaraf ‘ISA-Quality’ ini diarah melalui panggilan telefon untuk datang ke ibu pejabat atau balai polis untuk menjawab pelbagai soalan.

Soal-siasat haram ini, yang tujuan utamanya hanyalah untuk melakukan ‘harassment’ terhadap aktivis rakyat, biasanya berjalan berjam-jam lamanya. Kadang kala, aktivis ini diminta datang lagi, ataupun datang secara berkala untuk melalui soal-siasat haram ini.

Ramai aktivis rakyat terpaksa melalui ‘harassment’ SB-SB ini demi mengelakkan ‘harassment’ yang lebih besar dengan bersetuju untuk pergi ke ibu-ibu pejabat dan balai-balai polis apabila dipanggil.

Kurangnya pengalaman dan kurangnya kesedaran serta pengetahuan tentang hak-hak mereka menjadikan ramai aktivis akur dengan arahan haram SB-SB untuk datang dan menjawab soalan-soalan mereka.

‘Harassment’ daripada SB-SB dan kecenderungan kebanyakan aktivis rakyat untuk tidak melalui kesusahan berhadapan dengan SB-SB inilah antara sebab ISA menjadi undang-undang yang amat berkuasa untuk menakut-nakutkan rakyat negara ini.

Di atas segala-galanya, ISA amat digeruni dan ditakuti oleh rakyat negara ini kerana undang-undang zalim ini membolehkan penahanan sekurang-kurangnya dua tahun atau mungkin disambung bertahun-tahun atau berbelas-belas tahun tanpa sebarang perbicaraan.

ISA adalah undang-undang yang menjadikan anda ditahan tanpa bicara semata-mata di atas keputusan seorang manusia di atas jawatannya sebagai Menteri Dalam Negeri!!

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: