jump to navigation

Seakan-Akan Tiada Hamba-Nya Selain Aku September 21, 2008

Posted by ummahonline in Artikel.
trackback

Matahari menyinari seisi bumi?
Seperti engkau
Menyinari roh di dalam jasadku ini?selamanya
Seperti hujan kau basahi jiwa yang kering
.?DEWA 19

Banyak ciptaan Tuhan di bumi. Mulai dari tumbuhan, haiwan, bumi, planet, bintang, bulan, sampai manusia. Semua ciptaannya memiliki ciri yang unik sehingga membuatnya menarik satu sama lain. Ada juga ciptaannya selain manusia (yang pada umumnya) memiliki persamaan, namun menarik. Tapi, apakah yang membuatnya menarik?

Saya, anda, kita, tentu pernah mengeluh, ?Uh?panas benar hari ini, atau masam benar buah mangga ini?? dan masih banyak lagi keluhan yang diucapkan kepada beberapa ciptaan Tuhan.

Tapi pernahkah anda menyedari ketika anda mengumpat terhadap matahari, bulan, bintang, pohon mangga, rumput, dan lainnya; mereka semua tidak sakit hati, tidak pernah kecewa, bahkan tidak mencemik anda kembali. Lalu cubalah anda bayangkan, mithalnya bayangkan bila matahari enggan bersinar, bayangkan saja jika bulan tak lagi tampak, bayangkan saja jika rumput tak lagi tumbuh, bayangkan saja bila bintang tak lagi bercahaya, dan bayangkan yang lain-lain. Anda tentunya sudah boleh bayangkan juga apa yang akan terjadi.

Nah, sampai di sini, saya akan cuba menjawab beberapa pertanyaan yang muncul di atas tersebut, ternyata mereka senantiasa membalasnya dengan sesuatu yang baik. Buktinya matahari tetap bersinar, bulan tetap tampak dan beredar dengan teraturnya, tumbuhan tetap berbuah, rumput tetap meliuk dan masih banyak lagi. Itu menunjukkan salah satu sifat Allah SWT yang diungkapkan dalam nama Rahman dan Rahim melalui ciptaan-Nya.

Ada dua kelompok nama-nama Allah SWT yaitu Jamaliyyah, yang menunjukkan kasih sayang-Nya kepada kita; dan Jalaliyyah, yang menunjukkan keagungan-Nya. Jalaluddin Rakhmat dalam salah satu bukunya menyebutkan: kebanyakan nama Allah SWT berkenaan dengan sifat Jamaliyyah; yang berkenaan dengan sifat Jalaliyyah hanya sedikit, seperti kata al-Kabir, al-Jabbar, dan al-Aziz.

Menurutnya lagi, sesudah kata Allah, nama al-Rahman adalah nama Allah SWT yang paling banyak disebut. Kata itu didampingkan dengan kata Allah. Ketika Allah SWT berbicara tentang Asmaul Husna, al-Rahman dibaca satu nafas dengan kata Allah (Lihat surat Bani Israil ayat 110). Kata yang paling banyak disebut lagi iaitu al-Rahim, al-Rahman, dan al-Rahim berasal dari kata rahima yang ertinya menyayangi dan mencintai.

Betapa sayang dan cintaNya Allah SWT kepada kita, tidak hanya diampuni saja dosa kita, namun tanpa sedar Dia tutup keburukan kita; digantinya keburukan tingkah laku kita dengan kebaikan. Karana itulah dalam sdoa kumail diawali dengan ?Ya Allah, aku bermohon kepadaMu dnegan rahmatMu yang meliputi segala sesuatu.?

Tidak hanya itu, dalam secarik penggalan doa yang dimunajatkan Imam Ali Zainal Abidin bin Husain bin Ali bin Abi Thalib, ?Ya Allah, setiap hari Engkau berkhidmat kepadaku. Seakan-akan tiada hamba yang selain aku. Padahal setiap hari pula para malaikat menyampaikan kemasiatanku kepada-Mu. Seakan-akan aku punya Tuhan selain Engkau.?

Ini semakin menunjukkan kasih sayang Allah SWT jauh lebih besar daripada kemurkaan-Nya. Allah lebih cepat redha-Nya daripada murka-Nya.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: